Siedzenie w domu to jednocześnie dobry i trudny czas dla zdrowego odżywiania. Dlatego wszystkim harcerkom i harcerzom przypominamy o kilku zasadach, których należy przestrzegać także w obecnej sytuacji.

1. Dbaj o odpowiednie nawodnienie

czyli często pij wodę, białą lub zieloną herbatę, napar Rooibos lub inne napoje niezawierające cukru.

2. Regularnie spożywaj 5 posiłków dziennie

chyba że długo śpisz, wtedy możesz zjeść tylko 4. Pokusą mogą być przekąski, które w domu często są na wyciągnięcie ręki. Jednak zrobisz znacznie lepiej, jeśli zamiast po chipsy sięgniesz po jabłko.

3. Zadbaj o jakość posiłków

Jakość posiłków ma znaczenie bez względu na to, gdzie je spożywamy. Postarajmy się jeść różnorodnie – gofry i naleśniki każdego dnia to kiepski pomysł, ale gofry wytrawne ze szpinakiem jednego dnia, zupa warzywna drugiego i naleśniki z powidłami trzeciego, to już znacznie ciekawsze i zdrowsze rozwiązanie. Dobrze, gdyby przygotowywane przez nas posiłki były lekkie. Dlatego warto w swojej diecie uwzględnić  warzywa, lekkie zupy, kaszę, owsiane ciasteczka, kaszę manną z jagodami, sałatki, czy koktajle. I pamiętajcie — nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy się ruszali w domach i zażywali trochę ruchu.

Oto produkty, które powinny znaleźć się w waszej diecie przez najbliższe 2 tygodnie:

  • warzywa (ogórki, rzodkiewki, marchewka, dynia, kalarepa, brukselka, brokuły, kalafior, szpinak, por, czosnek, kiszona kapusta, kiszone ogórki, cebula, kapusta czerwona, papryka, cukinia, seler naciowy, buraki, ziemniaki). Pamiętajcie, że jeśli nie macie dostępu do świeżych warzyw czy owoców, równie dobrze spiszą się mrożone.
  • owoce (jabłka, pomidory, awokado, gruszki, pomarańcze, banany, winogrona)
  • woda (może być kranowa)
  • produkty zbożowe (ryż, płatki owsiane, kasze, mąka pełnoziarnista)
  • nabiał (mleko 2%, jajka, chude twarogi)
  • w niewielkich ilościach oliwa z oliwek, masło, olej, chude mięso.

Uwaga na słodycze!

Wiem, że trudno je całkowicie wyeliminować ze swojej diety, ale może warto spędzić trochę czasu w kuchni i upiec ciasteczka orzechowe, owsiane lub cebulowe z kminkiem czy z pestkami dyni. Dzięki zjedzeniu takich ciastek, uzupełnimy swoją dietę o produkty, które wspomagają odporność, takie jak m.in. pestki i nasiona, orzechy, cebula, czarnuszka.

autorka: hm. Monika Michna